Vanaf 30 december 2025 gelden er nieuwe Europese regels die komaf maken met producten die bijdragen aan ontbossing, zoals rubber en soja: de EUDR, oftewel de European Union Deforestation Regulation. 

Wat dat met jouw autobanden te maken heeft? Meer dan je zou denken. Want natuurrubber is een basisgrondstof voor autobanden en wordt vaak gewonnen in tropische, bosrijke regio’s die onder druk staan. En precies daar wil de EUDR het verschil maken: minder ontbossing, meer bescherming van onze planeet, en… duurzamere banden voor je wagen.

Wat houdt de EUDR in?

De EUDR is van toepassing op zeven grondstoffen: runderen, oliepalm, soja, cacao, koffie, rubber, hout en ook afgeleide producten, zoals leer, chocolade en meubels. De kern is duidelijk: alle producten die in de EU verkocht of geëxporteerd worden, moeten “ontbossingsvrij” zijn. Voor rubber betekent dat:

    • Zero ontbossing: het rubber moet afkomstig zijn van grond die niet ontbost is na 31 december 2020.
    • Legale productie: conform de milieu- en mensenrechtenwetgeving van het land van herkomst.
    • Volledige traceerbaarheid: elk product moet een digitale due diligence-verklaring hebben, inclusief geolocatiecoördinaten van de percelen waar het rubber vandaan komt en een ontbossingsrisicobeoordeling.

Daarnaast komt er een nieuwe classificatie van landen op basis van risico. Zo zullen rubberproducten uit “geen-risico”-landen minder strenge controles ondergaan dan die uit regio’s met hoog risico op ontbossing. Een hele boterham, dus.

Wat betekent dit voor ons?

Voor de bandenhandel in Europa, en dus ook voor ons bij Banden Gaukema, betekenen deze regels dat we nóg bewuster moeten omgaan met de herkomst van ons rubber. Leveranciers moeten aantonen dat hun producten voldoen aan de EUDR-eisen. 

En dat vergt een flinke inspanning. Gelukkig krijgen de meeste bedrijven tot eind 2025 de tijd om hun keten in orde te brengen. Die overgangsperiode is er om praktische knelpunten op te lossen, zonder de ambitieuze klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen van de EU te ondermijnen.

Alles voor het goede doel, natuurlijk! Want dankzij deze maatregelen verminderen me de ontbossingen en beschermen we de biodiversiteit. Iets waar wij graag ons steentje aan bijdragen.

Wat betekent dit voor jou?

Van die veranderingen en nieuwe regels zal jij als automobilist niet veel merken. Maar het is wel geruststellend om te weten dat je banden…

    • Geen bijdrage leveren aan ontbossing
    • Geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu
    • En van betrouwbare herkomst zijn

Voor ons is duurzaamheid geen modewoord, maar een engagement. We kiezen bewust voor een leverancier die transparant werkt, we volgen de regels op de voet, én we blijven inzetten op duurzaam rijgedrag. Want ook dat telt. Controleer dus dat je bandenspanning goed zit en vervang je versleten banden op tijd.

Meer weten over de EUDR en duurzame banden? Spring gerust eens binnen bij ons in Arendonk of neem contact op. Samen zorgen we voor een groenere bandentoekomst!

Durable Tires